A TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0236 pályázat keretében 2014. decemberében a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban intenzívvé vált az egészségfejlesztés, melynek keretében egészségnapot, elsősegélynyújtó tanfolyamot, valamint dohányzás megelőzés-leszokást elősegítő programot valósítottunk meg.

Ritka az az alkalom, amikor maga Győrfi Pál tart egy diáknak elsősegélynyújtásról oktatás! Márpedig iskolánkban 2014. december 16.-án egy intenzív 2 órás oktatással kezdődött el az az elsősegélynyújtás tanfolyam, aminek keretében az elkövetkező pár hónapban mintegy 450 diák fog részt venni egy olyan 15 órás intenzív, akkreditált tanfolyamon, amelynek végén egy tanúsítvánnyal a kezükben, elmondhatják magukról, hogy magabiztosan tudnak nekilátni egy éles szituációban akár életmentéshez is! És ez nagyon fontos, hiszen bármikor kerülhetünk ilyen helyzetbe!

De nem féltétlenül a közvetlen életmentés az iskolában folyó egészségfejlesztő programok célja, hanem az is, hogy az egészséggel kapcsolatos ismeretek bővítése, a figyelemfelhívás az egyéni életvitel egészségesebb módosítási lehetőségére, a mindennapi életvitel egészségesebb megváltoztatásához pozitív minták, példák, reális lehetőségek bemutatása, a toborzás a csoportos, rendszeres aktív egészségfejlesztési tevékenységekhez megvalósuljon tanórán kívüli keretekben. Ennek kiváló terepe volt a 2014. december 14.-én megrendezett 1. egészségnap is. Különböző helyszíneken ismerkedhettek meg a diákok interaktív formában az említett példákkal, és a nap során kiváló és egészséges salátákkal és szendvicsekkel jutalmazhatták meg egymást a pályázat jóvoltából.

A dohányzás megelőzés is fontos szerephez jutott, hiszen a kollégiumban lehetőségünk volt kiscsoportos keretek között egy tartalmas, és reményeink szerint ugyanakkor nagyon hasznos foglalkozás sorozatot tartani a dohányzás megelőzése terén. A megvalósítás során lehetőség nyílt az egészséges, nemdohányzó életforma népszerűsítésére a gyermekek dohányzással kapcsolatos attitűdjeinek formálásával tanórai – kollégiumi csoportfoglalkozás keretei között. Reményeink szerint ebben is, és a januárban következő alkalommal bevolt tanulók esetében is jól hasznosul a hallott és átélt tananyag!

Tokaj, 2014. december 18.
Pataki Zsolt