A tegnapi napon elkezdett sport nap méltó folytatásának ígérkezett az újabb 8 órás sport és egészségnap, amelyen a programjaink az alábbiak voltak:

  1. Reggeli torna és egészségügyi tanácsadás Katus Attilával a tornacsarnokban
  2. Parkour bemutató és edzés
  3. Személyi edzés tartása osztályoknak és tanulócsoportoknak
  4. Egészségügyi felmérés (vércukorszint mérés, vérnyomás mérés)
  5. Egészségügyi szokások felmérése és személyi tanácsadás

Katus Attila: Hatszoros aerobik-világbajnok, kétszeres Európa-bajnok, Világjátékok-győztes, a Táncparkett Ördöge-cím viselője. Életmód-tanácsadó, személyi edző, tanár. Sztár, olyasvalaki, aki nem fél adni önmagából, akivel jó együtt lenni, aki valóban inspirál. Neki végképp elhittük: mozogni kell! És ha nem tudtuk, hogyan kezdjük el, abban is segített, hiszen a majdnem 3 órás programelem bővelkedett mozgásban, beszélgetésben, bemutatókban, viccekben, meghökkentésben, lihegésben. A tornacsarnokban több száz diák és a tanáraik mozogtak együtt Katus Attilával.

Ezzel párhuzamosan a szervező cég által biztosított személyi edző tartott kiscsoportos foglalkozásokat az alagsori edzőteremben, ahová a már edzettebb fiatalok csoportjai mentek tanácsolat és útmutatást kérni. (elsősorban rendészek)

A Parkour bemutatót egy olyan egyesület/szervezet tartotta, amelynek iskolánkban is vannak tagjai. Mind a tanárok, mind a diáktársak számára lélegzetelállító mutatványokat, repüléseket, nemegyszer nem kis veszéllyel járó mutatványokat láthattunk, amelyek egy részének kipróbálására is sort lehetett keríteni. De mi is az a Parkour? A parkour olyan extrém sport, amelyben akadályokon keresztül jutunk el minél látványosabb mozdulatokkal egyik helyről a másikra. A parkour lényege az, hogy A pontból B pontba minél gyorsabban és minél látványosabban jussunk el. Sem egészségügyi, sem gyorsasági szempontból nem mindegy az érkezés vagy egy akadályon való átugrás. Egy rossz lépés vagy ugrás kárt okozhat az ízületben, ami akár komoly sérüléshez is vezethet. Éppen emiatt alapjában véve a parkour nem tartalmaz akrobatikus trükköket és szaltókat, csak eszközt biztosít a gyors útmegtételhez. A parkourban nincsenek szigorúan meghatározott mozdulatok vagy kötött mozdulatsorok. Minden akadályon való átkelés egyedi és egyéntől függő. A parkour lényege, hogy a test izomzatát fejlesszük, valamint a megfelelő technikával minél hatékonyabban keljünk át egy-egy akadályon. Ezeken a gyorsító mozdulatokon kívül vannak az úgynevezett védőmozdulatok, például érkezésnél az ütődés tompítása érdekében guruló átfordulást végzünk, vagy nem megtorpanunk egy helyben, hanem földet érés után közvetlenül kifutunk belőle.

Az egészségügyi felmérést és a személyes tanácsadást képzett egészségügyi szakemberek adták, akiket a szervező cég bízott meg. A vércukorszintmérés, és a vérnyomás mérés pár esetben már figyelmeztette is diákjainkat az egészségtelen életmódra, a túlzott üdítőital és az energiaital fogyasztásra.

A rendezvényen összességében több, mint 400 tanuló vett részt, a tanári felügyeletet testnevelő kollégák, az osztályfőnökök és a szervezéssel megbízott cég képviselői látták el.

A rendezvény ideje alatt megfelelő mennyiségű folyadékról / ásványvíz/, ennivalóról,/ zsíros kenyér, vaja kenyér, lekváros kenyér, gyümölcs, müzli szelet,/ gondoskodtunk, amelyet a szervező cég szállított a rendezvény helyszínére.

Minden program végén a résztvevők külön jutalmat kaptak csoki, müzli szelet, gyümölcs formájában.

Tokaj, 2015. október 22.

Pataki Zsolt, Molnárné Tóth Erika