IDEGEN NYELVI HÉT A GIMNÁZIUMBAN A TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0236 SZÁMÚ PÁLYÁZAT KERETÉBEN
4. nyelvi vetélkedő

A Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium a TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0236 számú pályázata keretében immár 4. alkalommal került megrendezésre a nyelvi vetélkedő, amely az egyébként hagyományosan ebben az időszakban megrendezésre kerülő idegen nyelvi hét három nap eseményeinek kereteit adta meg. A szervezők a rendezvénysorozattal igyekeztek minden évfolyam számára érdekes, hasznos és változatos programokat kínálni.
A hét egyik kiemelt eseménye a már megszokott szépkiejtési verseny volt, melynek során egy kötelező szöveg felolvasására és egy szabadon választott vers vagy prózarészlet előadására vállalkoztak a jelentkezők. A különböző kategóriákban megrendezett verseny egyúttal előválogató is az egri főiskola szépkiejtési versenyére, amelyen rendszeresen részt vesznek az iskola képviselői. A verseny helyezettjei:
Angol nyelv 11-12. évfolyam: I. Tóth Boglárka, II. Jakab Alexandra, III. Farkas Enikő
9-10. évfolyam: I. Hanák Aliz, II. Molnár Fanni, III. Krakkai Bianka
Német nyelv 11-12. évfolyam: I. Zelenák Eszter, II. Meczner Boglárka, III. Goda Petra
9-10. évfolyam: I. Mudri Panna, II. Fekete Gabriella, III. Kohári Dávid
Francia nyelv: I. Kovács Bianka Dorottya, II. Cseh Krisztián, III. Csáki Orsolya

Másnap délután a diákok kreativitását és kézügyességét is igénylő program következett. Az iskola két anyanyelvi kínai tanára tartott kézműves foglalkozást, melyen az érdeklődők kínai festési technikákkal ismerkedhettek meg és belekóstolhattak a jellegzetes kínai írásba is. Természetesen a társalgás itt is idegen nyelven, kínaiul és angolul történt.
A programok zárásaként csütörtökön országismereti napot tartottunk. Először egy rövid előadás keretében az iskolánkban tanulható nyelveket és országaikat mutattuk be, majd a német és a brit kultúrára épülő versenyek következtek. Az országismereti vetélkedőkön változatos feladatokon keresztül néztük meg, hogy mennyit tudnak a diákok annak az országnak az életéről, amelynek a nyelvét tanulják. A könnyebb, játékosabb feladatoktól a komoly irodalmat, építészetet és történelmet érintő kérdésekig sokféle feladat szerepelt. A szoros versenyben Nagy-Britannia témakörében a 10. A osztály csapata: Leskó Melissza, Polyák Lea, Csoma Zoltán, Szajkó Szilvia bizonyult a legjáratosabbnak, Németországról a 12. A és 10. A vegyes csapata: Cseh Adrián, Drótár Patrícia, Papp Szabolcs és Szűcs Patrícia tudott a legtöbbet.
A hét minden napjával az volt a szervezők célja, hogy a nyelvtanulásra tereljék a figyelmet és hangsúlyozzák annak fontosságát, hiszen a mai világban elengedhetetlen legalább egy idegen nyelv ismerete, de még előnyösebb, ha több nyelvet beszélünk, melyeknek elsajátítására a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium sok lehetőséget biztosít.
Ezúton szeretnénk megköszönni az összes idegen nyelvtanár kollégának a sok-sok szervezőmunkát, és nagyon reméljük, hogy a jövőben is lesznek hasonlóan kiemelkedő támogatottsággal és érdeklődéssel megvalósítható nyelvi vetélkedők és versenyek.
Köszönjük az Európai Szociális Alapnak és Magyarország Kormányának rendezvényeink támogatását!

Tokaj, 2014. december 19.
Szegedi Mária
Angol nyelvtanár