A TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0236 számú „Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában” pályázatunk keretében 4 egészségnap megszervezésére került sor.

Az iskolai programokat minden alkalommal megelőzte a kollégiumban az „Amit a természet ad nekünk” című főző- és salátakészítő verseny, valamint egészséges mozgásprogramok témakörében megrendezett sport- és váltóverseny.

Az iskolában a kémiai, a biológia és a fizikai előadóban 45 perces egészségnapi órákon, a szakórák közötti szünetekben az első és a hátsó aulában az egészségkultúra üzeneteit hordozó állomásokon különböző feladatokon, bemutatókon vehettek részt a diákok. Az állomások „házigazdái” törekedtek az interaktív egyéni és csoportos üzenetátadásra, a bevonás, bevonódás megvalósítására. Ennek egyik természetes formája az volt, hogy szinte minden állomáson a diákok nemcsak a hallgatói oldalon, hanem az előadói oldalon is szerepet vállaltak.

Minden alkalommal volt fitness a tornacsarnokban, ahol a mozgás közvetítette élményt közösen élhették át a vállalkozó kedvű diákok Feketéné Csoma Gabriella testnevelő vezetésével. Az egészséges életmóddal, gyógynövényekkel kapcsolatosan Melegné Liszkai Katalin természetgyógyász tartott ismertetőt, majd a szakórák közötti szünetben szélesebb közönség előtt is bemutatta módszereit. Csurgó Gáborné ifjúsági védőnő a serdülőkor testi-lelki problémáiról, a bőrápolásról tartott előadást, ahol lehetőség adódott kötetlen beszélgetésre, kérdések megválaszolására is.

A hátsó aulában saláta és szendvics bemutató várta a vállalkozó kedvű, éhes fiatalokat. Jó volt látni a kóstolók arcán megjelenő elégedettséget az egészséges, rostgazdag táplálkozást népszerűsítő szendvicsek majszolása közben. Mi sem mutatja a népszerűséget jobban, mint az a tény, hogy az előkészített mennyiség gyors utánpótlást igényelt. Nagy volt a népszerűsége a salátáknak is, melyek – a szendvicskrémekkel együtt – előző este a kollégiumi főzőverseny során készültek el, itt pedig a kínálása, népszerűsítése történt meg.

Lehetőséget teremtettünk a kifújt levegő szén-monoxid tartalmának mérése, így azon diákok, kollégák, akik dohányoznak, most szembesülhettek azzal, hogy azonnal kimutatható „eredménye” is van a dohányzásnak. Ezen túl a „Ciki a Cigi” standjánál beszélgetéseken és feladatokon keresztül egy felmérés készült a diákok dohányzási szokásairól.

Az egészséges táplálkozás témakörében Szénási Tibor segítségével mélyülhettek el a tanulók. Az élményt fokozta a különféle gabonákból készült házi kenyerek, lepények kóstolása.

A program szerves eleme volt a hátsó aulában megtartott elsősegély-nyújtási és újraélesztési bemutató és gyakorlatot. Az érdeklődők Ambu-babán próbálhatták ki a helyes újraélesztési, mellkas kompressziós és befúvási technikát.

Az egészségnapok elmaradhatatlan résztvevői voltak a tokaji Egészségfejlesztő Iroda munkatársai, akik az első aulában egy széles repertoárú egészségügyi felmérést végeztek el a bátor jelentkezőkön. Megmérték a saláta- és szendvicsfogyasztás előtt és után is a vércukor szintet, vérnyomást, testtömeget, testzsír százalékot, testtömeg indexet számoltak és nem utolsó sorban jó tanácsokkal látták el a résztvevőket.

Köszönjük az EFI munkatársainak, Lecső Györgyinek, Kovács Gábornénak és Kiss Tamásnak, hogy közvetlenségükkel, kedvességükkel olyan légkört alakítottak ki, amelyben természetes volt még a tűszúrás is. Ez úton szeretnénk köszönetet mondani dr. Szentesiné dr. Sallai Zsuzsannának, a Dombi Sámuel Kistérségi Egészségközpont ügyvezető igazgatójának, hogy együttműködésével hozzájárult rendezvényünk sikeréhez.