2015. február 16-án immár 3. alkalommal rendeztük meg a már-már hagyományosnak számító egészségnapot a TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0236 számú „Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában” pályázatunk keretében. A 2. egészségnap pozitív tapasztalatait felhasználva készítettük elő és szerveztük meg a programokat.

A kollégiumi csoportokat érintő egészséges mozgásprogramok témakörben megrendezett sport- és váltóversenyt hétfőn este, míg az „Amit a természet ad nekünk” című főzőverseny és salátakészítő verseny előkészületei vasárnap délutánra, estére estek. Ez a hétfői saláta és szendvics bemutató „bevezető” foglalkozása volt.

Hétfőn a kémiai, a biológia és a fizikai előadóban 45 perces egészségnapi órákon, a szakórák közötti szünetekben az első és a hátsó aulában az egészségkultúra üzeneteit hordozó állomásokon különböző feladatokon, bemutatókon vehettek részt a diákok. Az állomások „házigazdái” törekedtek az interaktív egyéni és csoportos üzenetátadásra, a bevonás, bevonódás megvalósítására. Ennek egyik természetes formája az volt, hogy szinte minden állomáson a diákok nemcsak a hallgatói oldalon, hanem az „előadói” oldalon is szerepet vállaltak. A tapasztalataink azt mutatták, hogy az érdeklődés a kortárs ismeretközvetítés esetén sokkal nagyobb.

Ismét volt fitness a tornacsarnokban, ahol a mozgás közvetítette élményt közösen élhették át a vállalkozó kedvű diákok Feketéné Csoma Gabriella testnevelő vezetésével. Az egészséges bőrápolással kapcsolatosan Melegné Liszkai Katalin természetgyógyász tartott a fizikai előadóban ismertetőt, majd a következő szakórák közötti szünetben szélesebb közönség előtt is bemutatta módszereit. A kémiai előadóban Csurgó Gáborné ifjúsági védőnő a serdülőkor testi-lelki problémáiról tartott előadást, ahol lehetőség adódott kötetlen beszélgetésre, kérdések megválaszolására is. Előadónk ráadásként Valentin nap alkalmából irodalmi kiállítással örvendeztette meg iskolánk valamennyi diákját.

A hátsó aulában saláta és szendvics bemutató várta a vállalkozó kedvű, éhes fiatalokat. Jó volt látni a kóstolók arcán megjelenő elégedettséget az egészséges, rostgazdag táplálkozást népszerűsítő szendvicsek majszolása közben. Mi sem mutatja a népszerűséget jobban, mint az a tény, hogy az előkészített mennyiség gyors utánpótlást igényelt. Még jó, hogy a szendvicskrémeket az előző este a kollégiumban egy külön főzőverseny keretében előkészítették a diákok. Gyorsan fogytak a saláták is, melyek szintén előző este a kollégiumi főzőverseny során készültek el, itt pedig a kínálása, népszerűsítése történt meg. Ezen az egészségnapon a saláták terén a vitaminpótlás jegyében a gyümölcsökön volt a hangsúly, ami fokozta a népszerűséget.

Ismét lehetővé vált a kifújt levegő szén-monoxid tartalmának mérése, így azon diákok, kollégák, akik dohányoznak, most szembesülhettek azzal, hogy azonnal kimutatható „eredménye” is van a dohányzásnak. Ezen túl a „Ciki a Cigi” standjánál beszélgetéseken és feladatokon keresztül egy felmérés készült a diákok dohányzási szokásairól.

A biológiai előadóban az egészséges táplálkozás témakörében Szénási Tibor segítségével mélyülhettek el a tanulók. Az élményt fokozta a különféle gabonákból készült házi kenyerek, lepények kóstolása.

A program szerves eleme volt a hátsó aulában megtartott elsősegély-nyújtási és újraélesztési bemutató és gyakorlat. Az érdeklődők Ambu-babán próbálhatták ki a helyes újraélesztési, mellkas kompressziós és befúvási technikát, miközben előadóink a valós életben megtörtént eseteket meséltek a résztvevő diákoknak. Igen hasznos ismeretekre és – az Ambu-babába beépített visszajelző segítségével – tapasztalatokra tehettek szert a diákok.

A tokaji Egészségfejlesztő Iroda az első aulában már második alkalommal egy széles repertoárú egészségügyi felmérést végzett el a bátor jelentkezőkön. Megmérték a saláta- és szendvicsfogyasztás előtt és után is a vércukor szintet, vérnyomást, testtömeget, testzsír százalékot, testtömeg indexet számoltak és nem utolsó sorban jó tanácsokkal látták el a résztvevőket. Köszönjük az EFI munkatársainak, Lecső Györgyinek, Kovács Gábornénak és Kiss Tamásnak, hogy közvetlenségükkel, kedvességükkel olyan légkört alakítottak ki, amelyben természetes volt még a tűszúrás is. Ez úton szeretnénk köszönetet mondani dr. Szentesiné dr. Sallai Zsuzsannának, a Dombi Sámuel Kistérségi Egészségközpont ügyvezető igazgatójának, hogy együttműködésével hozzájárult rendezvényünk sikeréhez.

A következő, egyben utolsó egészségnap megrendezésére 2015. március 9-én kerül sor, ezzel azonban nem ér véget az egészségfejlesztési programsorozat. Érdeklődve várjuk március 16-án a miskolci Spider Mentőcsoporttal szervezett találkozást.

Tokaj, 2015. február 16.

Pataki Zsolt
projektmenedzser