2015. január 10-én a 2015. év első munkanap áthelyezése kiváló alkalmat adott arra, hogy megrendezzük a TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0236 számú pályázatunk keretében a 2. egészségnapot, melynek keretei és lebonyolítási módja módszertanilag kissé különbözött az első alkalomtól. A mostani rendezvényünkön sokkal nagyobb hangsúlyt kapott a diákok érdeklődési körének megfelelő önálló témaválasztás.
Ezen gondolatok menték kezdődött el az egészségnapunk, amit péntek este a kollégiumban kezdtünk meg egészséges mozgásprogramok témakörében megrendezett sport- és váltóversennyel, valamint az „Amit a természet ad nekünk” című főzőversennyel. Ez utóbbit a hagyományos, illetve a „középkori” zöldségek témakörében rendeztük meg, ami a következő napi saláta és szendvics bemutató „bevezető” foglalkozása is volt.
A szombati napon 3 db, egyenként 45 percig tartó egészségnapi órákon és a szakórák közötti szünetekben, a lehető legszélesebb témájú programokon vehettek részt a diákok az egészséges életmódhoz kapcsolódó, az egészségkultúra üzeneteit hordozó állomásokon. A rendezvényünk megvalósítása során törekedtünk az interaktív egyéni és csoportos üzenet átadás túlsúlyára, a bevonás, bevonódás megvalósítására, így az állomásokon szakemberek és a diákok együttesen vettek részt mind az üzenetátadói, mind az üzenet fogadói oldalon. Kis túlzással szólva mindenki tanított mindenkit.
Az egyéni életvitel egészségesebb módosítási lehetőségére mind a fitness foglalkozáson, mind az egészséges bőrápolással, tini kozmetikai termékek bemutatásával és tanácsadással kapcsolatos állomáson (első aulában), mind a kémiai előadóban megtartott, a serdülőkor testi-lelki problémáival kapcsolatos előadáson, interaktív beszélgetéseken nyílt lehetősége a diákoknak és a kollégáknak egyaránt. Ez utóbbi helyszínen, kis túlzással, még a csillárról is lógtak a diákok, annyira népszerűnek bizonyult, mely jól mutatja a pszichológus, Csepei Róbert személyének népszerűségét. Nem lehetett panasz a tornacsarnok fitness foglalkozására sem, hiszen a minden izomcsoportot átmozgató foglakozásokon még a férfi kollégák egy része is részt vett, így a pályázat különböző korcsoportoknak célzott üzenetei is célba értek. Nem volt ez másképp a hátsó aulában megrendezett saláta és szendvics bemutatón és kóstoláson sem. Jó volt látni az arcokat akkor, amikor a diákok, a kollégák megkóstolták a különböző céklás, sárgarépás és egyéb, az egészséges, rostgazdag táplálkozást népszerűsítő szendvicseket, és kérdőn néztek az őket megkínáló diákra: „Mi az, amit eszek?”. A szendvicskrémeket az előző este a kollégiumban, egy külön főzőverseny keretében készítő diákok pedig kitartóan és készségesen magyarázták el, hogy miben mi található és miért egészséges. Nagy volt a népszerűsége a salátáknak is, melyek szintén előző este a kollégiumi főzőverseny során készültek el, itt pedig a kínálása, népszerűsítése történt meg. Sokan voltak olyanok, akik még a gazdag hagymatartalmat is bevállalták az egészséges táplálkozás jegyében annak, ellenére, hogy alapvetően egy munkanapon voltunk, és a későbbiek során még dolgozni is kellett.
Nem maradhatott azonban szó nélkül az sem, hogy a helytelen táplálkozás milyen egészségügyi kockázatokat rejthet, illetve hogy a helyes milyen előnyökkel járhat. A pályázat keretében aláírt támogatói és együttműködési megállapodásunk keretében a tokaji Egészségfejlesztő Iroda az első aulában egy széles repertoárú egészségügyi felmérést végzett el a bátor jelentkezőkön. Megmérték a saláta és a szendvicsfogyasztás előtt és után is a vércukor szintet, vérnyomást, testtömeget, testzsír százalékot, testtömeg indexet számoltak és nem utolsó sorban jó tanácsokkal látták el a résztvevőket. Jó tanácsokban nem volt hiány a biológiai előadóban megtartott egészséges táplálkozás témakörében megtartott előadáson sem. Az EFI hozott magával olyan mérőeszközt is, amellyel lehetővé vált a kifújt levegő szén-monoxid tartalmának mérése, így azon diákok-kollégák, akik dohányoznak, most első kézből szembesülhettek azzal, hogy azonnal kimutatható „eredménye” is van a dohányzásnak. De ha ez nem lett volna elég, akkor közvetlenül az EFI iroda mellett kapott helyet a „Ciki a Cigi” standja, ahol a különböző személyes és interaktív beszélgetéseken és feladatokon túl, lehetőségük nyílt egy rögtönzött tüdő vitálkapacitás mérésre is. Az eredményeket projektorron kivetítve tettük közzé, és nagyon jól látszott, hogy 5 liter felett csak a sportolók, és a nem dohányzók tudtak fújni! (Tóth Gergely tanár úr nyert!)
A program szerves eleme volt az is, hogy a hátsó aulában egy elsősegély-nyújtási és újraélesztési bemutatót és gyakorlatot tartottunk. Ennek célja az volt, hogy a tanulók megismerkedhessenek az elsősegély-nyújtás és újraélesztés gyakorlatával, hiszen egy ekkora létszámú iskolában szinte mindennaposak lehetnek azok a szituációk, ahol az elsajátított ismereteket alkalmazni kell. Az élet még a program ideje alatt igazolta állításunkat: az első aulában egy rosszul levő diákot kellett pillanatokon belül ellátniuk a közelben lévőknek. Az Ambu-babán pedig kipróbálhatták a helyes újraélesztési, mellkas kompressziós és befúvási technikát, miközben előadóink a valós életben megtörtént eseteket meséltek a résztvevő diákoknak.
Az egészségnap minden állomása igen népszerű volt, el is döntöttük, hogy bizonyos állomások tematikáját egy kicsit részletesebb bontásban az elkövetkező 2 egészségnap alkalmával még szélesebb körben tesszük elérhetővé az érdeklődők számára. Az egyéni példákon keresztüli bemutatás, meggyőzés, interaktív tudásátadás és elmélyítés nagyon hasznosnak bizonyult ezen a napon oly annyira, hogy az egyes állomásokról a diákokat a szakórákra is alig lehetett beküldeni a nap vége felé.

Tokaj, 2015. január 11.
Pataki Zsolt
projektmenedzser