A TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0236 pályázat keretében 2014 decemberében a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban intenzívvé vált az egészségfejlesztés, melynek keretében egészségnapot, elsősegélynyújtó tanfolyamot, valamint dohányzás megelőzés-leszokást elősegítő programot valósítottunk meg.

Ritka az az alkalom, amikor maga Győrfi Pál tart egy diáknak elsősegélynyújtásról oktatást. Márpedig iskolánkban 2014. december 16-án ez történt, amikor egy lebilincselő 2 órás oktatással elkezdődött az az elsősegélynyújtás tanfolyam, amelynek keretében az elkövetkező pár hónapban mintegy 450 diák fog részt venni egy olyan 15 órás intenzív, akkreditált tanfolyamon, amelynek végén egy tanúsítvánnyal a kezükben elmondhatják magukról, hogy magabiztosan tudnak nekilátni egy éles szituációban akár az életmentéshez is.

Nem féltétlenül csak a közvetlen életmentés az iskolánkban folyó egészségfejlesztő programok célja, hanem az is, hogy bővítsük a tanulók egészséggel kapcsolatos ismereteit, felhívjuk a figyelmet az egyéni életvitel módosítására, a mindennapi életvitel megváltoztatásához pozitív mintákat, példákat mutassunk, és hogy a csoportos, rendszeres aktív egészségfejlesztési tevékenységek megvalósuljanak a tanórán kívül is. Ennek kiváló terepe volt a 2014. december 13-én megrendezett 1. egészségnap is. Különböző helyszíneken ismerkedhettek meg a diákok interaktív formában az említett példákkal, és a nap során a tanulók által készített egészséges salátákkal és szendvicsekkel jutalmazhatták meg egymást a pályázatnak köszönhetően.

A dohányzás megelőzés is fontos szerephez jutott, hiszen a kollégiumban lehetőségünk volt kiscsoportos keretek között egy tartalmas, és reményeink szerint nagyon hasznos foglalkozássorozatot tartani a dohányzás megelőzése terén. A megvalósítás során lehetőség nyílt az egészséges, nemdohányzó életforma népszerűsítésére a tanulók dohányzással kapcsolatos attitűdjeinek formálásával tanórai – kollégiumi csoportfoglalkozás keretei között. Reményeink szerint ebben is, és a januárban következő alkalommal bevont tanulók esetében is jól hasznosul a hallott és átélt tananyag!

Tokaj, 2014. december 18.

Pataki Zsolt
projektmenedzser