2019. március 25-én és 26-án a Nemzeti Tehetség Program keretében, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő jóvoltából, iskolánk nyertes NTP-KNI-18-0049 számú, „Drámai hulladék!” Dramatischer Müll- avagy a drámapedagógia és a hulladékgazdálkodás összekapcsolása” című pályázatának keretében Budapesten vettünk részt kiránduláson.

Az első nap programja az Magyar Televízió látogatóközpontjában kezdődött. Lehetőségünk nyílt megtekinteni egy TV stúdiót és azokat a felszereléseket, amelyekkel nap mint nap dolgoznak. Bejutottunk a jelmeztárba is, ahol érdekes jelmezeken kívül olyan ikonikus tévészereplőkkel találkozhattunk, mint pl. SÜSÜ. Alkalmunk volt kipróbálni, hogy milyen lenne, ha egy műsor készítésén dolgoznánk. A következő állomásunk a Bonbonetti Csokigyár volt. Itt megismerhettük a csokoládé készítés folyamatát, majd a gyár területére is bemehettünk. Délután szabadprogram volt, majd a kiadós vacsora után elfoglaltuk szállásunkat.

Másnap ellátogattunk Magyarország egyetlen kommunális hulladékégetőjébe, ahol Budapest és körzetének szemetét kezelik és égetik. Sikerült egy hulladékgazdálkodási központba is eljutnunk, ahol érdekes előadást halhattunk a hulladékgazdálkodás fontosságáról, s hogy ezt már óvodás kortól hogyan próbálják a gyerekek számára bemutatni. Délután az Operett Színházban megtekintettünk egy nagyon látványos és érdekes színdarabot, MAYA címmel, amit a páholyból láthattunk.

Nagyon jól éreztük magunkat a két nap során és életre szóló élményeket szerezhettünk! Köszönjük a kísérő tanárainknak és osztályfőnökünknek: Levik Regina, Erdeiné Lukács Zita és Liszkai Judit tanárnőknek, hogy eljuthattunk ezekre a helyekre.

Prill Hanna, Handa Virág és Tóth Gerda 9.B

 

3_kepA nagy múltra visszatekintő Rakamazi Idegen nyelvi Drámafesztiválon a Tokaji Ferenc Gimnázium és Szakgimnázium már számos alkalommal szerepelt német nyelvű színdarabbal. Ebben az évben sem volt ez másként. A XV. alkalommal, 2019. április 30-án megrendezett Drámafesztiválon a 9.B  osztály  képviselte iskolánkat. Napjaink egyik kulcsfontosságú témáját dolgoztuk fel „Dramatischer Müll- avagy Drámai hulladék” címmel egy NTP-s pályázat keretében. Rendhagyó módon ez alkalommal is német nyelven. A felkészülés során nagyon jól éreztük magunkat, a próbák remek hangulatban teltek. Az osztály 15 tagja így módon nem csupán a környezetvédelemhez és a német nyelvhez került közelebb, de egymáshoz is. Még jobban összekovácsolta a felkészülés az osztályt. A színdarabunkat osztályfőnökünk, Levik Regina tanárnő írta és rendezte.

Színpadképünk sok nézőben ismerős jelenetet idézett fel, hiszen eldobott szeméttel sajnos nagyon sok helyen találkozunk. Észre sem vesszünk, de hétköznapi tevékenységeink során számtalanszor esünk abba a hibába, hogy egy-egy tárgyat, már feleslegessé váló használati eszközt a kukába dobunk, anélkül, hogy arra gondolnánk, mások számára az még hasznos lehet. Színdarabunkban többek között erre is szerettük volna felhívni a nézők figyelmét. A nap végén jó volt hallgatni a szakmai zsűri elismerő szavait a „Dramatischer Müll” című darabunkról, akik kiemelték a téma aktualitását. Előadásunk egyik szereplőjét, Koromházi Mátét a Drámafesztivál zsűrije a legjobb férfi mellékszereplő díjban részesítette.

Szereplők: Szász Noémi, Feith Dániel, Varga Petra, Radóczi Zsaklin, Koromházi Máté, Balogh Martin, Nagy Dominik, Kis Dominika, Nagy Nóra, Bankó Cintia, Prill Hanna, Handa Virág, Szabó Judit, Tóth Gerda, Kovács Rebeka.

Nagy Nóra, Szász Noémi
9.B

2018 szeptemberétől 2019 májusának végéig tartott a Nemzeti Tehetség Program keretében az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő jóvoltából iskolánk nyertes NTP-KNI-18-0049 számú, „Drámai hulladék!” Dramatischer Müll- avagy a drámapedagógia és a hulladékgazdálkodás összekapcsolása” című pályázata. Az egész éves tehetséggondozó alkalmakon és a márciusban lebonyolított 2 napos budapesti kiránduláson kívül 2019. május 20-án tartottuk a program záró rendezvényét, amelyen két neves előadó is részt vett. Dr. Dankó József iskolánk egykori tanára, Bonis Bona életmű díjas pedagógus nagyon érdekes előadást tartott a körülöttünk működő hálózatokról, „Behálózva” címmel, Kormos Dénes országosan elismert tehetséggondozó szakértő pedig a következő évek várható tehetségsegítő pályázatairól tartott előadást, valamint saját pályázati tapasztalatait osztotta meg velünk.

A sikeres pályázatban 15 diák vehetett részt egész évben a programokon, és töltődhetett fel élményekkel, programokkal. A pályázatot megvalósító pedagógusok  Levik Regina, Erdeiné Lukács Zita és Liszkai Judit tanárnők voltak.