2017. április 7-8-án került megrendezésre a Kelet-Magyarországi Tehetségfejlesztő Konferencia, ECHA-Diplomások Műhelye, melynek ezúttal a kazincbarcikai Tompa Mihály Református Általános Iskola adott otthont. Öt évvel ezelőtt intézményünk volt e kiemelt jelentőségű program házigazdája. Az akkori eseménynek az ország számos pontjáról érkezett résztvevői, s a hazai tehetséggondozás legjelesebb szakértői azóta is örömmel idézik föl a Tokajban 2012 áprilisában szerzett élményeiket. Akkor került sor iskolánkban a terület egyik legnevesebb nemzetközi szaktekintélyének F. J. Mönks professzornak, az Európai Tehetségtanács örökös elnökének köszöntésére, aki abban az évben ünnepelte 80. születésnapját, s saját elmondása alapján a tokaji eseményekre azóta is kedves emlékként gondol.

A vendéglátókon túl mindkét esetben a rendezvény szervezői voltak a Magyar Tehetséggondozó Társaság Kelet-Magyarországi Tagozata, a Debreceni Egyetem Pedagógiai – Pszichológiai Tanszéke és a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége. Az idei konferencián a résztvevőket köszöntötte a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke és főgondnoka, Kazincbarcika polgármestere és országgyűlési képviselője, majd rendkívül tartalmas szakmai előadások következtek. Elsőként Dr. Csermely Péter professzor, akadémikus, az Európai Tehetségtanács (European Council for High Ability – ECHA) elnöke osztotta meg gondolatait a „Tehetséggondozási együttműködés és trendek az EU-ban és más kontinenseken” témakörben. Magyar nyelvű előadását követően angolra váltott, s így köszöntötte az immár 85 éves, jó egészségnek örvendő Mönks professzort. Mondandóját úgy kezdte, hogy „amikor öt évvel ezelőtt Tokajban a 80. születésnapot ünnepeltük, azt kívántuk, hogy a 85-et is együtt tölthessük majd”.

A megható pillanatokat követően Dr. Balogh László, a Magyar Tehetséggondozó Társaság és a MATEHETSZ elnöke méltatta a professzor úr munkásságát „Mit köszönhet Mönks professzornak a magyar tehetséggondozás?” címmel, majd az ünnepelt is szót kapott, s egyéb gondolatai mellett felidézett néhányat a Magyarországhoz kapcsolódó számtalan emléke közül. A programot tehetséges diákok művészeti produkciói színesítették, majd Bajor Péter, a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (MATEHETSZ) ügyvezető elnöke, Dr. Polonkai Mária, a Magyar Tehetséggondozó Társaság és a MATEHETSZ alelnöke és Sarka Ferenc, a Magyar Tehetséggondozó Társaság alelnöke adtak tájékoztatást az éppen aktuális kérdésekről, lehetőségekről. A konferencia első napjának hivatalos részét egy rendkívül informatív szakmai blokk zárta. Dr. Révész György professzor, a Pécsi Tudományegyetem kutatójaként a
„Szülői szerepek a tehetséggondozásban – korai hatások”,
s a Debreceni Egyetem docensei: Dr. Dávid Imre „A játék szerepe a tehetséggondozásban” és Páskuné Dr. Kiss Judit
„Egy régi paradoxon újragondolása: A belső motiváció kiváltása
” című előadásaikkal hívták közös gondolkodásra a jelenlévőket.

 Szombaton a program a Szegedi Tudományegyetemről érkezett Dr. Molnár Gyöngyvér
„Gondolkodási képességek számítógépes játék-alapú fejlesztő értékelése” című prezentációjával folytatódott, majd a Tompa Mihály Református Általános Iskolában folyó tehetségfejlesztő munkába nyerhettünk betekintést, s a rendezvényt Dr. Balogh Lászlónak, a MTT elnökének ünnepélyes szavai zárták. A jelenlévők rendkívül sokat gazdagodhattak mind a hivatalos program keretében elhangzott előadások, mind az informális beszélgetések alapján. Intézményünket ezen a tehetségkonferencián Horváthné Bócsi Ildikó képviselte.