Széchenyi Napok – Új reformkor Hegyalján

 Iskolánk kollégiumának névadója gróf Széchenyi István. A kollégium fennállása óta, 1996-tól minden év szeptemberében megemlékezünk a legnagyobb magyarról egy kis emlékműsorral, koszorúzással. Az idén lehetőséget kaptunk, hogy hagyományt teremtő szándékkal Széchenyi Napok – Új reformkor a Hegyalján című rendezvénysorozatot szervezzünk a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola kollégiumában szeptember 22-25. között a TÁMOP 3.1.4-12/2-2012-0236 számú pályázat, „Nemzeti hagyományok, helytörténeti ismeretek feldolgozásához és megismeréséhez kapcsolódó tanórán kívüli tevékenységek” keretében.

A programsorozat nyitó rendezvényeként A Hídember című filmdrámát néztük meg, mely betekintést engedett gróf Széchenyi István életébe. Az ebédlőből átalakított mozi teremben teltházas előadás volt, ugyanis a kollégium lakói csoportfoglalkozás keretében tekintették meg a filmet.

A második nap délutánját egy rendhagyó történelemórával indítottuk. A tananyag Hegyalja a reformkorban. Zelenák István helytörténésztől minden információt és érdekességet megtudhattak a résztvevők lakókörnyezetükről.

Az este folyamán kvíz partit hirdettek a szervezők, melyen az érdeklődök számot adhattak reformkori tájékozottságukról.

A program rendezői a vacsorák alkalmával is megpróbálták felidézni a kor hangulatát, ezért a szakácsok segítségével két estebédre már a reformkorban is fogyasztott ételt iktattak a menübe. Túrós és lekváros derelyét és kolozsvári töltött káposztát. De ezzel nem ért véget a kor szellemét felidéző lakmározás. A büfében folyamatosan szolgáltak fel kávékülönlegességeket és csütörtök délután minden kollégiumlakó megízlelhetett egy finom rétest.

De térjünk vissza a szerdához. Ezen a délutánon készültek el a kiállítás anyagai, melyet hosszas kutatás és előkészületi munka előzött meg. A Széchényi utazásairól készült plakátok a kollégium társalgójában kerültek kiállításra. Az elkészült művek egyben beugró feladatként is szolgáltak a vetélkedőre, melynek témája: Széchenyi és kora volt. A lelkes kis csapatok alapos felkészülésről tettek tanúbizonyságot. Értékes nyereményeket kaptak jutalmul a pályázati támogatásnak köszönhetően. Ezzel még a szerdai nap nem ért véget. Néhány táncos lábú gyerek segítségével korabeli táncokat tanulhattak az érdeklődök. A verbunk kicsit nehezen ment, de a csárdásra egészen belejöttek a bátrabb kollégisták.

A rendezvény utolsó napján felkerekedett a kollégium apraja-nagyja és két csoportban felkeresték Tokaj város néhány történelmi emlékét. A fiúk az állomáson, a lányok a polgármesteri hivatal falán tekintettek meg egy-egy emléktáblát, majd helyszínt cseréltek. Az este folyamán népi játékokkal ismerkedhettek meg és próbálhattak ki az érdeklődők. Mocsárban jártak, rudat húztak, szembekötősdit játszottak.

Az elhangzott programok mellett minden este a Széchenyi Kaszinó változatos játékokkal (Reformkori most mutasd meg!, Ki kicsoda a reformkorban?, Fele sem igaz), várta az érdeklődőket.

Bízom benne, hogy a részt vevő diákok élményekben gazdag egy hetet tudhatnak maguk mögött.

Remélem a Széchenyi napok alapkövét lefektettük és az elkövetkező években hasonló színvonalú rendezvénysorozattal emlékezhetünk kollégiumunk névadójára.

Tokaj, 2014. szeptember 25.

Ladinszki Tünde
kollégiumvezető