Szerencsi SZC Tokaji Ferenc Gimnáziuma és Szakközépiskolája

2017. Tervezett programjai „Szakmák Éjszakája”

Szakmakipróbáló programok: csináld meg! Tapasztald meg, milyen mesterember lennél!

Interaktív programok: ne csak nézd, próbáld is ki! Kapcsolódj be az interaktív programjainkba!

Előadások, bemutatók: ismerd meg azt a világot, aminek csak a gyümölcseit ismered!

Üzemlátogatások: látogass el az egyes szakmák természetes élőhelyére, ahová máskor nem juthatsz be!

Közszolgálat szakmacsoport

Program megnevezése: Rendőrségi bemutató
Program leírása: “Szolgálnak, védenek, sok érdekes technikát a TFG-ben most felvonultatnak.” A rendőrség technikai bemutatója, amelynek során a fiatalok megismerkedhetnek a rendőrség mindennapos technikai eszközeivel (szolgálati autó, kényszerítő eszközök, nyomrögzítő felszerelés)


Program megnevezése: “Ütnek, rúgnak, de csak ha rákényszerülnek, TFG-s diákjaink majdani rendőrként minket így védenek” – a TFG belügyi és közszolgálati képzésében tanulók önvédelmi bemutatója.
Program leírása: Legnépszerűbb szakunk tanulói nemcsak elméletben, de gyakorlatban is készülnek a rendész (rendőr, tűzoltó, börtönőr, vagyonőr) szakmára. Bemutatják az eséseket, dobásokat, elvezető fogásokat, ütéseket, védéseket és egyes eszközös támadások elhárításának legalapvetőbb technikáit, aminek végén néha bilincs is felkerül a támadóra. Korlátozott számban – tornacipőben vagy anélkül – be is lehet állni, ki is lehet próbálni.


Program megnevezése: Egyre inkább a kétkerekűeké a világ, gyere és nézd meg, mit tud egy TFG-s diák – kerékpáros ügyességi bemutató és verseny önként jelentkezőkkel
Program leírása: A TFG-ben meg is zabolázzuk a járműveket. A biciklis bemutatónkon látogatóink megcsodálhatják, hogy mi mindenre alkalmas egy drótszamár. Ezen kívül összemérhetik kerékpáros tudásukat ügyességi, szerelési és KRESZ vetélkedőn.


Program megnevezése: Ugyan már, bármikor eltalálom! Bizonyítsd be! Lövészet – légpuskás lövészet céltáblára.
Program leírása: A TFG-ben előkészített lövészpályán, szabad ég alatt, fekvő testhelyzetben kell a 10, 15 illetve 20 m-re kihelyezett lőlapra lőni úgy, hogy a puska csak a lövő két könyökére támasztott kezében ill. vállához támaszkodhat. Gondolod, hogy könnyű? Próbáld ki! Lámpafénynél is megy?


Sport ágazat

Program megnevezése: Step aerobik bemutató
Program leírása: „Step by step” A sport osztályba jelentkező tanulók sportági ismereteinek bővítése céljából egy új fitness irányzat bemutatása és a mozgásforma iránt érdeklődők számára kipróbálási lehetőség biztosítása


Környezetvédelem-szakmacsoport

Program megnevezése: „A híd túl messze van – vagy mégsem?” Geodéziai mérések: határozd meg velünk a terepi pontok magasságát és pontos helyzetét, akár lámpafénynél is!
Program leírása:Szeretnéd megtudni, hogyan lehet a terepi pontok helyzetét és magasságát meghatározni? Velünk kipróbálhatod! Zseblámpás terepi mérések teodolittal, szintező műszerrel és mérőállomással. Ha tudsz, hozz magaddal zseb-, vagy fejlámpát!


Program megnevezése: Egyenesen evezni egy lapáttal? Megmutatjuk: lehetséges! Eközben megvizslatjuk azt, hogy a Tisza hogyan alakította a medrét!
Program leírása: Tudod-e milyen jellemzői vannak egy vízfolyásnak, és hogy a különböző külső és belső hatások hogyan alakítják a medret?
Interaktív vizsgálatok a folyók alaktanával és mederalakításával kapcsolatban. Mindezt kenuban evezve a Tiszán nézzük meg, miközben kipróbálhatod, hogyan kell irányítani egy kenut? (1 lapáttal evezve kormányozni mind a 2 irányban).


Program megnevezése: Bevizsgáljuk a vizedet? Laboratóriumi bemutató: hozott vízminta vizsgálata, mikroszkópos vizsgálat (vízi élővilág és metszet készítése), fúrt kút vastartalmának vizsgálata
Program leírása: Hozott vízminta vizsgálata gyorstesztek és mérőbőrönd segítségével:
– vízkeménység,
– pH,
– oldott oxigén,
– vezetőképesség meghatározása
Biológiai vizsgálatok mikroszkóp segítségével:
– metszet készítése
– muskátli levél mirigyszőrei
– levél gázcserenyílás
Vizi élővilág vizsgálata mikroszkóp segítségével:
Milyen heterotróf élőlényei vannak egy kerti tónak?
Fúrt kút vastartalmának meghatározása spektrofotométerrel.
Vastalanítás hatásfokának vizsgálata és meghatározása.
Miért fontos a vastalanítás?
Hozz magaddal otthonról vízmintát!


Informatika szakmacsoport

Program megnevezése: Robot és drón irányítás okostelefonnal, alkatrészek tervezése és gyártása 3D nyomtatóval – mennyire okos az okostelefonod?
Program leírása: Szinte mindannyiunk zsebében ott egy okostelefon, de mégis mennyire okos?
Lehet vele vezérelni akár egy robotot és drónt is? A válasz természetesen igen.
A bemutató során a résztvevőknek lehetőségük lesz betekintést nyerni, valamint kipróbálni különböző autonóm, akár önálló döntéshozatalra is képes robotok valamint egy drón irányításába.
Boltokban vásárolható eszközöket saját igényeinkhez tudjuk igazítani 3D nyomtatási technoógiával (magunk programozzuk és nyomtatjuk)
A robotok: Lego NXT
Drón: SYMA X8W wifi kamerával


Program megnevezése: Valós hálózatok és szimulációjuk: Szerelj magad hálózatot! Számítógépes hálózatok tervezése és hálózati eszközök összeszerelése.
Program leírása: A hálózatok kiépítéséhez szükséges UTP kábel elkészítése, tesztelése. Krimpelő segítségével RJ45-ös csatlakozó préselése a kábel végeire, majd tesztelés a kábeltesztelő eszközzel.
A packettracer program sok hálózati és végberendezés működését tudja szimulálni. (számítógép, laptop, modem, switch, router stb.). Ezeket kapcsoljuk össze, konfiguráljuk és működésüket ellenőrizzük. Szimulációs módban megfigyelhető a hálózati eszközök működése, úgy mint a valóságban soha. Ezáltal könnyebben megérthető a hálózatok működése, könnyebbé válik a hibák felderítésének és javításának elsajátítása. Gyere el és győződj meg róla Te is!


Pedagógia szakmacsoport

Program megnevezése: Önismeret – Tudni szeretnél valamit az önismereti szintedről? Ebben segít az önismereti teszt.
Program leírása: Önismereti tesztek online kitöltése, értékelése.
Az önismereti teszt az önismeret és a személyiségfejlesztés hasznos segédeszköze. Húsz kérdésre kell válaszolni, úgy, hogy három kategóriából lehet választani.
Pozitívan gondolkodni egészséges, sokat javít a testi, lelki, szellemi egészségünkön. Elgondolkodtató, hogy a pozitív gondolkodással foglalkozó könyvek túlnyomó többsége külföldi szerzőktől származik. Miért olyan nehéz a pozitív gondolkodás? Úgy tűnik, hogy több okból is.
Ha a te környezetedben is élnek negatívan gondolkodók, esetleg te magad is az vagy, gyere, válaszd a pozitív gondolkodást, és segítünk megváltoztatni a szemléletedet.