DSCF8941A Magyar Országgyűlés 2017. december 12-én egyhangúlag, tartózkodás és ellenszavazat nélkül határozatába foglalta a magyar parasport hagyományainak és sikereinek minden évben történő megünneplését. A Magyar Parasport Napját ezentúl minden évben február 22-én ünnepli az ország. A dátum kiválasztása szimbolikus: 1970-ben ezen a napon alakult meg a Mozgásgátoltak Halassy Olivér Sport Clubja (HOSC) a budapesti Mozgásjavító Intézmény falai között. A mai magyar parasport kialakulásában döntő jelentőségű volt az első intézményesített sportszervezet létrehozása, az alapításban olyan legendák vettek részt, mint Tauber Zoltán, hazánk első paralimpiai bajnoka és Fejes András, aki az első magyar paralimpiai érmet nyerte.

Iskolánk, a Szerencsi Szakképzési Centrum Tokaji Ferenc Gimnáziuma és Szakgimnáziuma örömmel csatlakozott ehhez a rendezvénysorozathoz, mely ebben az évben kettős célt szolgált. Egyrészt a téli olimpia szellemiségéhez kapcsolódtunk, hiszen 2018. március 9-én Pjongcsangban kezdődnek a XII. Téli Paralimpiai Játékok, másrészt a fogyatékkal élő emberek életének, küzdelmének, sikereiknek bemutatásával a felnövekvő generáció témával kapcsolatos érzékenyítése, ezzel a társadalom toleranciájának növelése volt a célunk.

A „Lélekmozgató testnevelés órák” keretén belül diákjaink megismerkedhettek a csörgőlabda, a vakfoci, az ülőröplabda és a vakfutás sportágakkal, és ezeket a kipróbálhatták a gyakorlatban is. A sportágak bemutatásában és a játékok kipróbálásában nagy segítségünkre volt a nyíregyházi Fehérbot Sportegyesület elnöke, Csonka Ferenc, illetve segítője. A két látássérült sportoló személyiségével, a sport iránti elkötelezettségével nagy hatást gyakorolt a diákokra és a tanárokra egyaránt.

A „Lehetetlen határán” című paralimpiai bajnokokkal készült film megrázó őszinteséggel beszél a fogyatékkal élő emberek mindennapjairól, és arról, hogyan kerültek jelenlegi élethelyzetükbe, valamint az olimpiai bajnoki cím megszerzésének útjáról is. A film olyan alapvető értékeket közvetít, amelyek minden ember számára ösztönző erővel bírhatnak a mindennapi élet kihívásainak leküzdésében, és kiváltképpen hasznosak a kamaszkorban lévő fiatalok személyiségének fejlesztésében.

A ráhangolódásban segítséget nyújtott a rendezvénnyel kapcsolatos rajzpályázat, amelyre számos igényes pályamű érkezett. A felkészülés alatt a diákok érzékenyítő foglalkozáson vehettek részt, valamint nélkülözhetetlen volt a témában folytatott kutatómunka a pályamunkák elkészítéséhez. A résztvevők logó- és plakátkészítés kategóriában is nevezhettek. A verseny zsűrizése során is kiderült, hogy mennyire érzékenyen érinti a téma a mai fiatalságot.

A figyelemfelkeltés és az érzékenyítés céljával örömmel csatlakoztak a pedagógia ágazaton tanulók is a Paralimpia napjának rendezvényeihez. Köszönjük, hogy megtapasztalhattuk, hogy kitartással nincs lehetetlen, és hogy a lelki erő milyen magas szintű teljesítmények elérését is lehetővé teszi. A 12. D osztály tanulói vállalták, hogy az akadálypályánál az érdeklődőket segítik, így társaikkal együtt kipróbálták, hogy milyen bizonytalanná válhatunk a szokatlan helyzetekben, mint például, amikor bekötött szemmel kell egy padon végigsétálni. Az integrált séta programja igazi sikerélmény volt a résztvevőknek. A Máltai Szeretetszolgálat Napközi Otthonának ellátottai lelkesen és nagy örömmel kapcsolódtak be a közös sétába. A Tisza-parton megtett három kilométeres távot nehézség nélkül teljesítették, pedig volt, aki kerekesszékkel közlekedett. A kísérő kilencedikes tanulók érzékenyen és segítőkészen vettek részt ebben a programban. Külön öröm volt, hogy a megtett táv jutalmaként intézményünkbe érve érmekkel ajándékoztuk meg a csoport tagjait.

Balogh Gáborné, Dobrosi Ágnes, Kosárkó Györgyi