“A projekt megvalósítása során a nyilvános eseményeinken, kommunikációnkban és viselkedésünkben esélytudatosságot fejezünk ki: nem közvetítünk szegregációt, csökkentjük a csoportokra vonatkozó meglevő előítéleteket”.

NYILATKOZAT A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG SZEMPONTJAINAK ÉRVÉNYESÜLÉSÉRŐL A TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0236 AZONOSÍTÓSZÁMÚ PÁLYÁZAT SORÁN

A TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0236 azonosítószámú pályázat projektmenedzsmentje nevében nyilatkozzuk, hogy a pályázat megvalósítása során az alábbi szempontokat vettük figyelembe annak érdekében, hogy a pályázat megvalósítása során a környezeti fenntarthatóság szempontjai érvényesüljenek.

Környezettudatos menedzsment és tervezés:

  • Energiahatékonyság

Energiatakarékos üzemmód használata: a pályázat során használt számítógépek mindegyike beállításra került, hogy 5 perc nem használat esetén hibernálja magát.

Természetes fény kihasználásának lehetősége: a foglalkozások jelentős részét a szabad természetben tartottuk, kihasználva a természetes fény adta lehetőséget. (a természetközeli sporttáborok, az ökotáborok teljes napi programja is a természetben zajlott.)

  • Irodai anyagok és erőforrások felhasználásának csökkentése:

Elektronikus tárolás: a pályázat dokumentálásának szempontjából fontos anyagokat állítottuk elő csak papír alapon, míg a fényképek, az előkészítő anyagok nagy részét pendrive-okon, CD-kenn tároltuk.

A belső anyagok nyomtatásához, jegyzetek készítéséhez már egyszer használt papírt használtunk. (reinkarnációs lapok)

Faxolás helyett az elektronikus levelezést részesítettük előnyben.

fehér papír használatával a festékspórolást igyekeztünk elérni, ezáltal a festékben található szennyezőanyagoktól óvtuk mind a környezetet, mind az újrahasznosítási technológiát.

  • Szállítás és közlekedés környezettudatosan:Ha tehettük, és egyben költséghatékonyabb is volt, a tömegközlekedést választottuk. Ettől azonban sokkal környezettudatosabb közlekedési módot is választottunk a legtöbb programunk lebonyolítása, megszervezése során: gyaloglás (sporttáborok, ökotáborok, sportesemények)

A tudásmegosztás körülményei (képzések, konferenciák, műhelyek stb.) választott körülményei környezettudatosságot tükröztek: az továbbképzésünk fő helyszíne Erdőbénye, erdőfénye hotel volt, amely Tokajtól alig 20 km-re fekszik, így nem kellett nagy távolságot megtenni ahhoz, hogy egyszerre több csoportban is megoldható legyen a megfelelő színvonalú képzés.

Programjainkon a környezeti fenntarthatósági szempontokat valósítottuk meg.

  Programelem megnevezése Környezeti oktatás Nemzeti Park okán Közlekedésmód használata (főként gyalogos programelemekkel) a program során Környezet megismerését szolgáló programelem
1. Ökotábor Aggtelek igen igen igen
2. Ökotábor Jávorkút igen igen igen
3. Természetközeli sporttábor Erdély igen igen igen
4. Természetközeli sporttábor Szlovákia-Lengyelország igen igen igen
5. Természetközeli sporttábor Mátra igen igen igen
6. Természetközeli sporttábor Börzsöny igen igen igen
7. Sportkirándulás Hernád-áttörés igen igen igen
8. Sportkirándulás Rákóczi túra igen igen
9. Sportkirándulás Erdőbénye kerékpárral igen igen igen
10. Sportkirándulás Bodrogzug kenuval igen igen igen
11. Sportkirándulás túravezető képzés 1. igen igen igen
12. Sportkirándulás túravezető képzés 2. igen igen igen
13. Sportkirándulás túravezető képzés 3. igen igen igen
14. Sportkirándulás túravezető képzés 4. igen igen igen

Tokaj, 2015.október 22.

Molnárné Tóth Erika                                                         Pataki Zsolt
Szakmai vezető                                                        Projektmenedzser