Engedd, hogy csináljam és megértem – szakmai kompetenciák a gyakorlatban

Ezzel a címmel indítottunk útnak egy programot a SZSZC Tokaji Ferenc Gimnáziumában és Szakközépiskolájában, a 2015/2016-os tanévben, melyet a Nemzeti Tehetség Program 1 305 ezer forinttal támogatott. Ezt az összeget az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által meghirdetett, nyílt pályázaton nyertük el, amit a szakképzésben részt vevő tehetséges fiatalok tehetséggondozásának és az ezt segítő alkotópedagógiai műhelyek működésének támogatására írtak ki.

Mottónkat Konfuciusztól vettük kölcsön: „Mondd el és elfelejtem; mutasd meg és megjegyzem; engedd, hogy csináljam és megértem.” És ennek szellemében igyekeztünk tartalmas programot összeállítani diákjaink számára.

A pályázat keretében, a környezetvédelmi technikus képzésben részt vevő tanulók műhelyfoglalkozásokon, komplex környezetvédelmi vizsgálatokat végeztek: megvizsgálták egy Tisza-menti holtág medrében felhalmozódott, több száz éves iszapréteg szennyezőanyag tartalmát, a rég elfeledett tiszai fokrendszer maradványait keresték meg és mérték fel a folyó mentén, de megvizsgálták Tokaj városának zajszennyezését, és elkészítettek egy tájékoztató jellegű zajtérképet is.

A pályázat részeként, alkalmunk nyílt a diákokat szakmai kirándulásra vinni, egyik úti célunk a Tisza-tó volt, ahol megnéztük a kiskörei vízierőművet, az egyedülálló hallépcsőt, majd hajókiránduláson megismerkedtünk a tó élővilágával, az Ökocentrumban pedig megcsodálhattuk közép-Európa legnagyobb édesvízi akváriumát. Másik úti célunk a felső-Tisza vidékén megépült árapasztó rendszer volt.

Elkészült még a pályázaton részt vevő diákok tehetségazonosítása, Dr. Dankó József segítségével. A pályázat megírásában és szakmai lebonyolításában Fakla Ida és Pataki Zsolt vettek részt.

Reméljük, hogy diákjainkat sikerült élményekben dús, emlékezetes programokkal gazdagítani.