Beszámoló

A Nemzeti Tehetség Program keretében, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő jóvoltából, iskolánk nyertes NTP-KNI-18-0049 számú, „Drámai hulladék!” Dramatischer Müll- avagy a drámapedagógia és a hulladékgazdálkodás összekapcsolása” című pályázatának beszámolója.

Pályázatunk fő célja rendhagyó módon két téma összekapcsolása volt, a jövőnk fenntartásáért fontos hulladékgazdálkodás és a drámapedagógia. Célunk volt ennek a fontos globális környezeti problémának a megismertetése a diákokkal, mind elméletben, mind gyakorlatban. A  program során a 60 óra során és a 2 napos szakmai kiránduláson szerzett ismereteik, tapasztalataik alapján új nézőpontból szemlélik a témát, így közelebb kerülnek ennek kezeléséhez, a megoldásához is. Ezzel együtt tehetséggondozás is fontos szerepet kapott. Az alkalmak és az élményközpontúság pozitív hatást gyakorolt a diákokra, nagy élmény volt számukra a programban való részvétel. A programban 15 fő diák vett részt iskolánkból és a szakmai megvalósításban 4  fő pedagógus.

60 órás foglalkozás 2018. szeptembertől heti rendszerességgel 2019. májusig tartottak. A végén záró rendezvényt is megvalósítottunk.  A fő téma a „Drámai hulladék!”- avagy a dráma és hulladék összekapcsolása a tehetséggondozás keretében. Az iskolában régóta működő komplex tehetséggondozást tovább bővítettük ezzel az új témával. Célunk ennek a fontos globális környezeti problémának a megismertetése volt mind elméletben, mind gyakorlatban, ezen túl pedig a tehetségek személyre szabott fejlesztése. Egy interaktív kiállítást és egy színdarabot is szerveztünk, ami közelebb vitte a látogatókat a hulladékgazdálkodás és annak újrahasznosítása témaköréhez.

2 napos tanulmányút 2018. március 25-26.

A 2 napos szakmai kiránduláson szerzett ismereteik alapján új nézőpontból ismerték meg a diákok a témát:

Az 1. nap programja Budapesten a Magyar Televízió látogatóközpontjában kezdődött, ahol megnéztünk egy TV stúdiót, a jelmeztárat és alkalmunk volt kipróbálni a műsorvezetést is. Délután a Bonbonetti Csokigyárban megismerhettük a csokoládé készítés folyamatát. Délután szabadprogram volt, majd a kiadós vacsora után elfoglaltuk szállásunkat.

A 2. napon ellátogattunk Magyarország egyetlen kommunális hulladékégetőjébe, ahol Budapest és körzetének szemetét égetik. Sikerült egy hulladékgazdálkodási központba is eljutnunk, ahol érdekes előadást halhattunk a hulladékgazdálkodás fontosságáról. Délután az Operett Színházban megtekintettünk egy nagyon látványos és érdekes színdarabot.

Az egész éves tehetséggondozó alkalmakon és a márciusban lebonyolított 2 napos budapesti kiránduláson kívül 2019. május 20-án tartottuk a program záró rendezvényét, amelyen két neves előadó is részt vett. Dr. Dankó József iskolánk egykori tanára, Bonis Bona életmű díjas pedagógus nagyon érdekes előadást tartott a körülöttünk működő hálózatokról, „Behálózva” címmel, Kormos Dénes országosan elismert tehetséggondozó pedagógus pedig a következő évek várható tehetségsegítő pályázatairól tartott előadást valamint saját pályázati tapasztalatait osztotta meg velünk.

A sikeres pályázatban 15 diák vehetett részt egész évben a programokon, és töltődhetett fel élményekkel, programokkal. A pályázatban részt vevő pedagógusok pedig Levik Regina, Erdeiné Lukács Zita és Liszkai Judit voltak.