A Comenius programról régebben annyit tudtam, hogy ez egy remek pályázati program, ahol a diákok egész Európába eljuthatnak, és közben gyakorolhatják az angol nyelvet. Ez a program az ökológiáról, a bennünket érintő klímaváltozásról szólt. Engem és néhány iskolatársamat az a szerencse ért, hogy a Comenius program keretein belül ellátogathattunk Portugáliába. Hat diák Csécsi Eszter, Pózer Erik, Szűcs Eszter, Hubert Fruzsina, Szénási Tibor, Csoma Gabriella és négy kísérőtanár Derecskei Sándor, Patakiné Litva Boglárka, Pataki Zsolt, Molnárné Tóth Erika igazgatónő vett részt ezen a mobilitáson. Az indulásunk időpontja 2015.május 23. volt. A repülő út Lisszabonig picit hosszú és fárasztó volt, de gyorsan eltelt. Mikor a fővárosba érkeztünk már éjszaka volt, így aznap nézelődésre nem maradt időnk. Másnap reggel, amikor kimentünk a fővárost megnézni, akkor döbbentünk rá, hogy milyen gyönyörű és kulturális látnivalókban gazdag ország Portugália. Az épületek, az illatok, az emberek, az óceán mind megannyi érdekességgel szolgált számunkra. Nekem személy szerint nagyon tetszett ez a város.
Az első projektes napunkon repültünk Lisszabonból Faroba. A vendéglátó város által biztosított busszal jöttek ki értünk a repülőtérre. Mikor a hotelhez értünk, akkor már ott vártak minket a családok, akiknél egy hétig laktunk. Ezen a napon volt a projekt nyitó ünnepsége. A vendéglátó (Sao Brás de Alportel) diákok néptáncbemutatót és kóstolót szerveztek a tiszteletünkre, majd ezt követően a város polgármestere köszöntött minket, az iskola igazgatója megnyitotta a projektet. Megtekintettük a projekt témájában rendezett kiállítást is, és külön tetszett, hogy a portugál gyerekek a magyarokat „barátságos, nyíltszívű” népnek tartják. A nap folyamán lehetőség adódott az iskola és a város megtekintésére is.
Kedden kirándulást tettünk Európa délnyugati csücskénél Sagresben. E helynek a különlegessége az volt, hogy itt egy félszigetet az Atlanti-óceán vesz körül, sajátos élővilágot teremtve. Nagyon érdekes és szép látványt nyújtottak a mészkősziklákba vájt különleges formák, és az különösen tetszett, hogy végig egy 20-30 méter magas földnyelv tetejéről csodálhattuk a madarakat, a halakat és az óceánt.
Szerdán egész nap az iskolában voltunk. A tanároknak és a diákoknak ekkor külön feladatuk volt. Először egy előadóteremben dolgoztunk, ahol a globális felmelegedésről hallhattunk, beszélhettünk és láthattunk egy videót. Ezt követően nemzetközi csoportokat alkotva kellett egy beszámolót készítenünk a globális felmelegedésre adott válaszlehetőségekből. A délutáni programra játékos feladatokat, vetélkedőket szerveztek nekünk a helybeli tanárok, ami nagyon közös élményt jelentett mindannyiunk számára.
Csütörtökön a Ria Formosa lagúnát látogattuk meg hajóval. A Lagúna különlegessége, hogy az árapály jelenség miatt gyakorlatilag tengervíz folyik benne, hol ilyen, hol olyan irányban. A hullámzástól védett belső területeken a homokdűnék sajátosan száraz és érdekes élővilága a hazánkban található Bugaci homokdombok és a Bodrogzug vizes élőhelyeinek a keverékével vetekszik. Ha valaki a buckák között kicsit eltévedt mezítláb, egyből fura kis rovarok „támadták” meg, emiatt nem is volt ajánlatos egy helyben ácsorogni sokáig. A tengerparton nagyon sok kagylót gyűjtöttünk, amikből itthon szeretteinknek szép kis talizmánokat készíthettünk. Ezen a napon az ebédünket egy különleges halételeket készítő étteremben költöttük el. A Portugál ételek számomra nagyon érdekesek és különlegesek voltak.
Pénteken következett a legjobban várt szakmai program: reggel eljutottunk egy paratölgy erdőbe, ahol azt nézhettük meg, hogy szedik le a parafát a fáról. Nagyon érdekes és nehéz munka. A parafának a kérge 9 évente nő vissza. Az ültetvényen 2 órás terepgyakorlat keretében minden része szóba került a paratölgy „iparnak”, attól kezdve, hogy milyen nehézségekkel kell megküzdeniük egészen odáig, hogy ma már az állam által védett legfőbb termékről beszélünk. Megmutattak nekünk egy parafa feldolgozó üzemet is, így személyesen láthattuk, hogyan lesz a nyers kéregből dugó, ékszer, lábbeli vagy akár bútor. Ezt követően összegeztük és megbeszéltük a hetet.
Szombaton egy elégedettségi kérdőívet kellett kitöltenünk. A projektzáró est egy étteremben került megrendezésre, ahol a projekt valamennyi résztvevője a polgármester vendége volt. Itt átadták a résztvevő országok az ajándékokat, és átvehettük a projekthét sikeres teljesítését tanúsító „Certificate”-okat is!
Vasárnap indultunk haza. A búcsú mindenkinek fájt. A családoktól való elköszönés után kivittek minket a reptérre, ahol még a tanároktól is el tudtunk köszönni.
Összegezve az egész hetet: nagyon érdekes és élménydús projekthéten/mobilitáson vehettem részt. Nagyon megtetszett Portugália. Szépsége, különlegessége, az emberek nyíltsága, nyugalma mély benyomást tett rám.
Köszönetet szeretnék mondani a tanárainknak, hogy részt vehettem ebben a projektben, és rengeteg élménnyel, tapasztalattal lehettem gazdagabb.
Csoma Gabriella
11. A osztály