Comenius Iskolai Együttműködések pályázat 2013-2015

BULGÁRIAI MOBILITÁS

 

Iskolánk 2013 tavaszán Comenius Iskolai Együttműködések pályázatot nyert, melyet az Egész Életen Át Tartó Tanulás Program keretében az Európai Unió támogat, hazánkban pedig a TEMPUS Közalapítvány koordinál. A pályázat címe: „Facing the climate changes in the 21st century” (13/0030-C/1121) és összesen öt ország vesz részt benne: Magyarország (koordinátor), Törökország, Románia, Bulgária és Portugália. A pályázat során kötelező 24 mobilitás közül a 7-14. mobilitásának megvalósítására 2014. március 15. és 2014. március 23. között a bulgáriai Chirpanban került sor.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA2014 márciusában lezajlott a Comenius pályázat második utazása, melynek helyszíne Bulgária volt. A pályázat keretei között 5 napot töltött el az ország középső részén a 8 fős csapat, Szántó Vivien, Szűcs Eszter, Tóth Boglárka, Soltész Regina, Gyúró Gellért, Kiss Zoltán és kísérőtanáraink, Derecskei Sándor és Pataki Zsolt. A pályázat témája a 21. század klímaváltozása a mezőgazdaságban.

A hiedelmekkel ellentétben kényelmesen telt a buszos út, mely Románián keresztül vezetett a Plovdiv és Stara Zagora között található Csirpan városába, amely mintegy 15 ezer lakossal rendelkező kisváros és térségi központ.

Hétfői napon megismerhettük a helyi iskolát, ahol a többi tagország is bemutatta az oktatási intézményét és rendszerét. Délután a város nevezetességeit tekintettük meg, így a helyi születésű nemzeti költő, Peyo Yavorov emlékmúzeumot és a nemzetközileg is elismert festő, Nikola Manev galériáját.

Kedden a Balkán hegységben található Sipka-tetőn tapasztalhattuk meg a hegység éghajlati és vízválasztó szerepét, mely élesen különíti el a mediterrán, és a mérsékelten száraz kontinentális éghajlatot. A nap folyamán az etari etnográfiai múzeumfalut látogattuk meg, betekintést nyerve a bolgár építészeti és kulturális hagyományokba. A skanzenszerű múzeum megtekintését bátran ajánljuk minden Bulgáriába utazónak.

A következő nap a polgármesteri hivatalban látogatást tettünk a polgármester asszonynál, majd a városháza konferenciatermében minden résztvevő ország diákjai bemutatták saját készítésű, klímaváltozásról szóló előadásukat. A téma folytatásaként nemzetközi csoportokban folytattuk a munkát, mellyel játékosan mutattuk be elképzeléseinket a klímaváltozás megakadályozásáról. A nap végén a nemzetközi kapcsolatokkal, így magyarral is rendelkező Mezőgazdasági Kutatóállomás gyapotültetvényét és meteorológiai állomását nézhettük meg.

A búcsúnapot megelőzve a helyi nagyvárosba, Plovdivba látogattunk el, hogy megismerjük a több ezer éves város történelmét az érdekességekben gazdag óvárosán keresztül, s természetesen a világszínvonalú rózsakertészetről is új ismeretekkel gyarapodtunk.

Az élményekben gazdag projekthetet lezárva a diákok ismét csoportokban összegezték a hét során tapasztaltakat, majd az este búcsúműsoraként az országok hagyományos népzenei produkciókat mutattak be. Magyarország képviseletében a „Tavaszi szél vizet áraszt” népdalt adtuk elő magyar és angol nyelven, mely tökéletesen illeszkedett a márciushoz képest gyönyörű időt hozó tavaszi időjáráshoz.

Derecskei Sándor és Pataki Zsolt kísérőtanárok