image3Kathryn Aronson borászhölgy augusztusban érkezett Tokajba testvérvárosunkból, az amerikai egyesült államokbeli Sonomából.

A Sonoma-Tokaj Testvérvárosi Egyesület tevékenységei közé tartozik, hogy tanulni vágyó borászokat, vagy borász tanoncokat küld a másik testvérvárosba 2-3 hónapra, a szüret idejére. Kathryn a negyedik szerencsés, aki az egyesület segítségével ily módon szerezhet tapasztalatot. A borászhölgyet a Hétszőlő Borászati Rt. óriási támogatásával tudtuk vendégül látni, elszállásolni és alkalmazni a szőlő és a bor körüli munkálatokban. 

„Rendkívül élveztem a munkát, rengeteget tanultam és szeretnék visszajönni egy nap” – nyilatkozott Kathryn az itt töltött 2 és fél hónapról.

Búcsúzóul, a szüret lezárultával, a Tokaji Ferenc Gimnázium és Szakgimnáziumba is ellátogatott, hogy beszélgessen a diákokkal. Az öt tanítási órán 150 tanulóval tudott szót váltani, akik életkoruknak, érdeklődési körüknek megfelelő kérdéseket tettek fel. Voltak, akik az elnökválasztásról, fegyver kontrollról, marihuána legalizálásáról, a kaliforniai vízkorlátozásokról, a borfajtákról, borkészítésről kérdezték, de volt, akit az érdekelt, milyen helyeken járt már az USA-ban, a világon, vagy milyen híres emberrel találkozott New Yorkban. A kérdés, ami több alkalommal elhangzott a „Mi a véleményed a magyar emberekről?” volt. „A magyarok nagyon félénkek, csendesek és szégyenlősek. Rendkívül barátságosak, és amit Amerikában nem tapasztalok, borzasztóan segítőkészek. Pedig hangosabbnak kellene lenniük és hirdetni, hogy micsoda kincset őriznek itt Tokajban, ezt az egyedülálló, fantasztikus bort!”

Májer Jánosné Arday Otilia
Angol nyelvtanár
Tokaj-Sonoma Testvérvárosi Egyesületi tag