Az idei tanévben diákjaink ismét részt vettek a XV. Környezetvédelmi és Vízügyi Országos Szakmai Tanulmányi Verseny írásbeli elődöntőjén 2012. február 22.-én, Budapesten a Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Vegyipari,- Környezetvédelmi- és Informatikai Szakközépiskolában. A versenyt a Vidékfejlesztési Minisztérium megbízásából rendezték környezetvédelem-vízgazdálkodás témakörben, ahová az iskolai házifordulót követően három tanulónk jutott be. Gajtkó Attila az elődöntőn a 12. helyezést érte el és ezzel bejutott az országos döntőbe. Takács Viktor az elődöntőn 17., Ficsor Gábor 27. helyezést ért el.
Az országos döntőre szintén a Petrik Lajos Szakközépiskolában került sor 2012. április 03-04-én, ahová 1-15. helyezett tanulót hívtak be az alábbi szakképesítésekben tanuló diákok közül: Hulladékgazdálkodó; Környezetvédelmi méréstechnikus; Nukleáris energetikus; Vízgazdálkodó; Természet- és környezetvédelmi technikus; Vízügyi technikus; Szennyvíztechnológus;
A verseny ünnepélyes megnyitóját Hudacsek Lászlóné az iskola igazgatója, majd ezt követően Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid a Vidékfejlesztési Minisztérium, Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet főigazgatója tartotta. Őket Pölöskei Gáborné Főpolgármesteri Hivatal Oktatási, Gyermek- és Ifjúságvédelmi Főosztályának vezetője követte.
Az első napon a szakmai vizsgának megfelelő vizsgatevékenységek közül a 3 gyakorlati részt teljesítették a versenyzők. A legnagyobb nehézséget az jelentette számukra, hogy nagyon kevés idő állt rendelkezésre a feladatok végrehajtására, így igen felértékelődött a helyes helyzetfelismerés, az ügyesség és a kreativitás. Másnap 5 szóbeli tételsorból adtak számot diákok 3 vizsgabizottság előtt. Még aznap délután került sor az ünnepélyes eredményhirdetésre, ahol az okleveleket Dr. Rácz András a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára adta át.
Diákunk, Gajtkó Attila az országos döntőben 12. helyezést érte el. Dicséretére váljék, hogy környezetvédelmi technikusi feladatok modulból nem kell vizsgázni, mert a felelete alapján felmentést kapott. Így neki már kevesebb anyagból kell készülnie a közelgő környezetvédelmi technikus szakvizsgára. Megérte tanulni, küzdeni, hiszen ezen eredmény előreláthatóan jól jön a felsőoktatásba történő jelentkezés során. A rendelkezésre álló 420 pont feltételezhetően elegendőnek bizonyul a Miskolci Egyetem környezetmérnök szakjára történő felvételhez.
Gratulálunk!

Pataki Zsolt
osztályfőnök, szaktanár