2015. március 13-án különleges élményben volt része a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium több mint 700 tanulójának. A TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0236 „Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában” pályázat keretében iskolánkba látogatott a világhírnévnek és elismerésnek méltán örvendő miskolci mentőcsapat Lehóczki László vezetésével.

A bemutatóra különleges felszereléssel, járművel, és a diákok nagy örömére kutyákkal érkeztek a Spider tagjai. Mielőtt a bemutatóra sor került volna, megismerkedtünk a mentőcsoport történetével:

A Miskolci Speciális Felderítő és Mentőcsoport 1996-tól működik. Tagjai önkéntesek, mentési és felderítési tevékenységüket karitatív módon, saját kutyáikkal, felszereléseikkel végzik, ezért különösen fontos a működésükhöz nyújtott mindennemű támogatás. Szakembereik kutyás, búvár, alpinista, barlangász egyesületekből, mentőorvosokból és polgári védelmi állományból kerültek ki. A csoport kis létszámú, így a fenntartási költségeik még elviselhetőek, bár ahogyan az elmondottakból megtudtuk, a tagoknak szükségük van saját családjuk anyagi, érzelmi és erkölcsi támogatására, megértésére is, hogy a világ különböző tájain folytatott mentésre utazás, a több napig, időnként hetekig tartó munka pénzügyi fedezetét előteremthessék.

A csoport az emberi életek és anyagi javak mentésére szakosodott, a megrongálódott épületekben, romokon, roncsok között, nyílt, erdős, bokros, sziklás területeken, vízen és víz alatt képes élő és halott személyek felkutatására, mentésére és – szükség esetén – sürgősségi orvosi ellátására. Munkájukat sokan segítik: koordináló szakemberek, tolmácsok, speciális feladatokra kiképzett kutyák, kutyavezetők, alpinisták, barlangi mentők, statikusok, búvárok, orvosok, műszaki mentők. Szoros az együttműködésük a rendőrséggel, tűzoltósággal, mentőszolgálattal, vöröskereszttel, önkormányzatokkal.

A csoport állományába tartozott Mancs, az életmentő kutya is, aki aktív működése alatt sok mentőakcióban vett részt. A róla és a különböző kontinenseken végrehajtott mentésekről szóló történeteket, képes beszámolókat nagy átéléssel, időnként borzongva, máskor derültséggel hallgatták a fiatalok.

A nap legizgalmasabb része a kutyás bemutató volt, amit tapasztalt, kiképzett kutyák és még kiképzés alatt lévő négy lábúak hajtottak végre. Megható volt látni az összeszokottságot, mély szeretetet, ragaszkodást, amely fölöslegessé tette a szavakat, utasításokat, vezényszavakat. A mentőkutyák érezték gazdáik érzelmi állapotának változásait, minden reakciójukat figyelve adtak megfelelő viselkedésválaszt.

Megtudtuk, hogy a csoport fennállása óta keresett elkóborolt, eltűnt gyerekeket, felnőtteket, közúti baleseteknél végzett elsősegélynyújtást, kútból, tavakból, folyóvizekből emelt ki személyeket, gépjárműveket, tárgyakat. Rendkívüli időjárási helyzetekben (árvíz, hó, földcsuszamlás, hó- és sárlavina) nyújtott segítséget a rászorulóknak. Elszabadult vadállatok befogásában is segédkezett már.

A nap zárásaként megállapodtunk a csapat vezetőjével, hogy a legveszélyesebb évszak, a nyár kezdete előtt még találkozunk, hogy a nyári szünet veszélyeire, a helyes viselkedési, magatartási, segítségnyújtási mintákat is megismerhessék az iskolánkba járó fiatalok.

Tokaj, 2015.március 13.

Molnárné Tóth Erika
szakmai vezető