eu-flag-erasmus_vect_posÖrömmel tudatjuk a kedves diákokkal, szülőkkel és partnereinkkel, hogy a Szerencsi SzC Tokaji Ferenc Gimnáziuma és Szakgimnáziuma a következő három év során soha nem látott mértékű nemzetközi együttműködésekben vehet részt, miután az Erasmus+ pályázat során a Tempus Közalapítványhoz, a portugál Juventude Ügynökséghez, illetve a Török Nemzeti Ügynökséghez beadott pályázatok is sikerrel jártak.

A magyar koordinálású „The Many Faces of Water – a holistic approach to the vital element of life”A víz számos arca – egy holisztikus megközelítés az élet éltető eleméhez” című pályázat (16/1/KA219/022908 szerződésszám) 38.485 euro összegben nyert. Itt a víz, mint alapvető éltető elem multidiszciplináris megközelítése által kívánunk a diákok számára jól értelmezhető tananyagot fejleszteni a brit, spanyol, olasz, lengyel és török partnerekkel.

Az Azori-szigeteken található portugál koordinátoriskolával közösen beadott pályázat címe: „Different stars of the same stage”Ugyanazon színpad különféle csillagai” (16/1/KA219/02277 szerz.szám) 23.470 euros támogatásban részesült. A közös európai gondolat erősítése, egymás megismerése és az önkép-fejlesztés a fő cél a portugál, olasz, román és török partnerekkel létrehozott színpadi produkciókon keresztül.

A török, bolgár partnerekkel és a Debreceni Egyetem oktatóinak szakmai segítségével közösen létrehozott, 20.210 euroval támogatott pályázat azért viseli a „Success in blended learning” – „Siker a számítógéppel támogatott tanulásban” (16/1/KA219/035109 szerz.sz.) címet, mert célunk a legmodernebb munkamódszerek felhasználásával, a 21. század információtechnológiai eszközeivel minél több diákunkat sikerélményhez juttatni a nyelvtanulás területén is.

Az említett projektek keretében nemcsak a szakmai kivitelezésért felelős pedagógusaink jutnak hatalmas lehetőséghez, hanem iskolánk minden diákja is. Őket arra buzdítjuk, hogy ragadják meg azt a különleges alkalmat, hogy az otthonukban láthatnak vendégül az egyik partner ország kultúráját képviselő, angolul beszélő fiatalt, akit az iskolájában méltónak találtak arra, hogy ezekben az együttműködésekben részt vegyen. Azért dolgozunk, hogy minden résztvevő készségei és képességei több területen is fejlődhessenek, és hogy sokan jussanak a projektek által életre szóló élményhez. Reméljük, hogy a majdan városunkba látogató, számos nemzetet képviselő diák színesíti majd Tokaj életét, kultúráját, elősegítve Tokaj sikerét az Európa Kulturális Fővárosa címért folytatott verseny során.

Kívánjuk, hogy a városlakók is fogadják őket olyan szeretettel, mint a helyi és környékbeli családok és a vendéglátó Tokaji Ferenc Gimnázium.

Derecskei Sándor

projektkoordinátor