2013. június 14-én nagy örömmel mentek a TFG-s diákok iskolába. Ennek az oka nemcsak az volt, hogy közeledett a tanév vége, hanem az is, hogy a TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0236 referencia számú, “Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában” című pályázat keretében aznap került megrendezésre a Nyelvi börze. Ez az esemény is azt a célt szolgálta, hogy a TFG-s diákok középiskolás évei minél gazdagabb tartalommal teljenek meg, s évek, évtizedek múlva is szép emlékként gondolhassanak vissza életüknek erre a meghatározó időszakára, s felkészülten, a legkorszerűbb tudás birtokosaként. Erre nagyszerű lehetőséget kínál az élményszerű ismeretszerzést és a versenyzés örömét magában foglaló játékos vetélkedő.

Kétségtelen, hogy fontos, sőt sokszor elengedhetetlen az idegen nyelvek ismerete a mai világban, s ez a jövőben még inkább így lesz.  Egyre inkább alapvető elvárás egy középfokú nyelvvizsga mind a továbbtanulás, mind a munkavállalás területén. A Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium évtizedek óta nagy hangsúlyt fektet arra, hogy diákjai megfelelő nyelvi képzésben részesüljenek. Ennek a bizonyítéka a rengeteg közép- és felsőfokú nyelvvizsga, s az, hogy második idegen nyelvként négy lehetőség közül választhatnak a diákok.

Első nyelvként az angol és német, második nyelvként az angol és német mellett a kínai és a francia elsajátítására nyílik lehetőség a tanítási órák alatt Ezeken kívül szakköri keretek között délutánonként további idegen nyelvek (francia, orosz és kínai) alapjait lehet megtanulni. A Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban arra is van lehetőség, hogy a manapság még igencsak különlegesnek számító, de a közeli és távoli jövőben egyre fontosabbá váló kínai nyelvvel ismerkedjenek az érdeklődők. A hangsúlyt az adott nyelvet beszélő országok alapvető földrajzi jellemzőinek felidézésére helyeztük, kultúrájuk legfőbb kincseiből szemezgetve ízelítőt adtunk a nép mentalitásáról. Ezt követően a résztvevők barátkoztak a nyelvek különleges hangzásával, írásjeleivel, s pár szót meg is jegyeztek.

A TFG nyelvi börzéjének résztvevői először a Csipkerózsa című fergeteges és díjnyertes színdarabot láthatták és hallhatták németül iskolánk 9. a osztályos tanulóinak előadásában. Ezt követően egy kis bepillantást nyerhettek más országok kultúrájába, láthattak szebbnél szebb képeket, s belekóstolhattak az egzotikusnak tűnő nyelvek elsajátításába egy-két kifejezés megtanulásával, majd egy csoportos vetélkedőn szórakoztató feladatokat oldhattak meg. Mind némi tudással, érdekes ismeretekkel és élményekkel – a pályázatnak köszönhetően – a legügyesebbek értékes ajándékokkal gazdagodtak.

Tokaj, 2013. június 15.
Horváthné Bócsi Ildikó